2016-08-18 14:41:27• hírek • Szatmár.ro

Életbe lépett a Túrmenti Védett Terület menedzsmentterve

A környezetvédők és a területen lakók is örülhetnek a menedzsmentterv megjelenésének.

A szerdai Hivatalos Közlönyben jelent meg és ezzel életbe is lépett a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által felügyelt Túrmenti Természetvédelmi Terület menedzsmentterve. Nagyon egyszerűen fogalmazva ez gyakorlatilag a jogszabály, ami alapján a területen belül működhetnek a dolgok. Lényegében létezik egy országos törvénykezés, ami általánosan szabályozza a környezetvédelmi területeken belül érvényes "játékszabályokat", a kezelési terv ezt egészíti ki és minden védett terület esetében változik.

"Végre konkrét intézkedéseket tudunk foganatosítani a területen" - magyarázza Márk Nagy János, a Szatmárnémeti EKE egyik vezetője. A menedzsmentterv megjelenésének köszönhetően a terület kezelője számára új pályázati lehetőségek nyíltak meg, a fokozottan védett területrészeken élők pedig kártérítésért folyamodhatnak az államhoz. Ennek oka, hogy nekik komoly megszorításokat kell betartaniuk - például csak megkötésekkel végezhetnek olyan mezőgazdasági tevékenységeket, amelyek  a kevésbé védett részeken engedélyezettek.

A Túrmenti Védett Terület 20500 hektáros és 65 védett növény és állatfaj él ott. A terület részét képezik egyebek mellett Túrterebes, Kányaháza, Kőszegremete, Avasújváros, Kárnyaháza és Turc is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: